[interview] 'Je voelt dat er bij Bacardi creatieven werken'

[interview] 'Je voelt dat er bij Bacardi creatieven werken'
  • Food-en-retail
  • 18 apr 2018 @ 09:22
  • 24831 x gelezen
  • Link
  • Lucas Boon
  • MerkenConsumenten

Bacardi Limited bestaat 156 jaar. Om de ondernemersspirit en cultuur van het drankmerk te vieren, organiseerde het in februari Back to the bar, waarbij ruim 5.500 medewerkers vroeg van hun werk gingen om - letterlijk - terug te gaan naar de essentie van het merk.

Locatie was Libertine Comptoir, de nieuwe zaak van Casper Reinders in hartje Amsterdam. De horecatycoon was samen met Johan van Vaerenbergh, managing director van Bacardi Limited, aanwezig en stond MarketingTribune te woord.

Bacardi Limited (de overkoepelende organisatie voor merken als Bacardi, Grey Goose en Bombay) bestaat niet voor niets al zo lang; het merk heeft sinds de oprichting erfgoed en traditie hoog in het vaandel staan. Het is één van de bekendste sterkedrankmerken ter wereld. Daarbij is in Nederland de bacardi-cola - in de volksmond ook wel ‘Baco’ genoemd - één van de meest bestelde drankjes in het uitgaansleven. Een klassieke cocktail, evenals de mojito (rum, limoensap en munt).

Casper Reinders werkt al 24 jaar samen met Bacardi. ‘Mijn binding met Bacardi is sterker dan met welk merk dan ook.’ Hij gelooft heilig in het merk, en dan met name in de Baco. 'Ik word een beetje moe van al die gin-tonic-drinkers, al die schapen die maar achter elkaar aan lopen. Zeker bij van die kerels van twee meter die daar dan aan de bar naar vragen. Laat ze gewoon lekker Baco drinken, veel stoerder.’ Hij omschrijft de Baco als ‘het coolste drankje dat er is. Daarbij is het typisch Nederlands, dat vind ik mooi. Het heeft dezelfde Dutch heritage als bijvoorbeeld een kopstoot, maar tegelijkertijd lijkt het te zijn verdwenen, je hoort niemand meer erover. Buiten Amsterdam is het een ander verhaal, maar in mijn wereld is iedereen voortdurend maar op zoek naar het nieuwe hippe ding.’ Reinders lijkt een soort aversie tegen meelopers te hebben. Waarom eigenlijk? ‘Ik heb helemaal niets tegen gin-tonic, maar ik vind wel dat mensen daarin doorschieten. En bij Pepsi zie je dan weer het tegenovergestelde, in Nederland lijk ik daar als enige fan van te zijn. Terwijl, als je blindt proeft, iedereen het lekker vindt. Coca-Cola vind ik nu juist het merk van die saaie ouwe kerstman, voor mensen zonder mening. Pepsi is veel cooler.’

Trendsetter

Van huis uit is Bacardi een familiebedrijf en dat sluit mooi aan op de samenwerking met Reinders. 'Hij is onderdeel van de familie’, aldus Johan van Vaerenbergh. De managing director is - niet geheel verrassend - te spreken over het partnership met Reinders. 'We luisteren naar elkaar, werken echt samen. Ik probeer zijn manier van denken ook de ruimte te geven, want het is een man met ideeën.' Reinders: 'Dat klopt, en dat gaat lang niet met ieder merk even goed samen. Ik vind Bacardi echt een creatief merk, in de samenwerking voel je gewoon dat daar echte creatieven werken. Dat past goed bij mijn karakter, en bij dat van mijn zaken.' Reinders is als gezegd fan van Bacardi. 'Er zijn weinig merken met zoveel herkenning; iedereen ter wereld herkent het logo. Waarom? Door jarenlang consistente marketing en PR te bedrijven.’ Van Vaerenbergh: ‘Veel in onze sector is cyclisch. We zijn een familiebedrijf, dus uiteraard houden wij vast aan onze tradities. Als we Bacardi dan wel bacardi-cola relevant willen maken voor een jonge doelgroep, dan moeten we voldoen aan de eisen van die doelgroep. Maar wat vraagt die doelgroep? Een meer complete ervaring. Een keurig geserveerd drankje, dus geen longdrink zeg maar. De samenwerking met Casper draagt daar aan bij.’

Het gaat goed met de drankenindustrie, volgens Van Vaerenbergh. ‘Consumenten zijn avontuurlijker geworden, als je kijkt naar hoe, waar en wanneer ze drinken. Dit is een spannende tijd. Uiteraard willen we als Bacardi hiervan profiteren, bijvoorbeeld met de introductie van Saint-Germain. Op dit moment zijn we één van de snelst groeiende drankenbedrijven in Europa. We willen geen trends volgen, we willen op z’n minst de eerste zijn om de trend te volgen. Of nog beter: de trendsetter zijn.’

 

Dit artikel verscheen eerder in MarketingTribune 06.2018


Laatste reacties

ISMI

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief.
  • Abonneren

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events
  • ✔ Gratis tablet versie

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken